Tips nr3

EEN GOEDE COMPOSITIE HOEFT ZEKER NIET MOEILIJK TE ZIJN, HOU U AAN DE REGELS.

Begin bij het begin en laat je camera desnoods op de automaat staan.

Compositie is voor de meeste foto's veel belangrijker dan de techniek die erachter zit. U foto zal een stuk interessanter worden als je de juiste compositie gebruikt. Het is de manier waarop je uw beeld kiest in de zoeker van je camera of je LCD schermpje.

Dit lijkt moeilijker dan het in werkelijk is, probeer een interessant beeld in je zoeker of LCD schermpje te krijgen. Je onderwerp waar je de aandacht wil op vestigen niet in het midden van je beeld zetten. Ook de regel-van-derden is een handig uitgangspunt voor een geslaagde compositie. Verdeel het beeld zowel horizontaal als verticaal in drie vlakken (twee lijnen). Zorg er nu bij het maken van je compositie voor dat je onderwerp terecht komt op een kruispunt van deze lijnen.

Het is belangrijk om te weten dat je de compositie van een foto vaak enorm kunt verbeteren door slechts een paar centimeter met je camera te bewegen. Probeer dit dus ook; beweeg wat heen en weer en kijk hoe je beweging effect heeft op de achtergrond.

Let op de achtergrond; zorg dat er geen bomen, mensen of andere storende elementen 'uit je onderwerp steken'.

Ook een handige tip is het aanhouden van dezelfde hoogte als waarop je onderwerp zich bevind. Zeker als je kinderen of huisdieren fotografeert is dit een heel belangrijke regel. Ga eens op de grond liggen of zitten en je foto wordt direct vele malen beter. Het is echt niet zo ingewikkeld als het lijkt.

Laat je fantasie zijn werk doen.

Tenslotte moet worden gezegd dat deze regels niet heilig zijn. Er kan en moet van afgeweken worden wanneer nodig. Begin echter met eerst de regels te beheersen voor je aan de uitzonderingen begint. En nog een gouden tip tussendoor: Probeer goede beelden gewoon na te maken.

Je zal verrast zijn hoe moeilijk of gemakkelijk sommige dingen zijn na te doen en je zal vooral leren hoe zo’n dingen worden gemaakt. Trouwens, ook professionals doen niet anders dan uitvlooien hoe collega's aan hun beelden zijn gekomen. Beschouw een mooie foto als een partituur en speel hem na. Niet iedereen begint als componist.

Experimenteer, Experimenteer, Experimenteer!!!